• Начало »
  • Новини »
  • Предимства и недостатъци на различните видове масивна дървесина

Предимства и недостатъци на различните видове масивна дървесина

10 ноември 2017
Предимства и недостатъци на различните видове масивна дървесина

Бор (чам)
Чамът е най-евтината дървесина за изработване на мебели и обзавеждане. То е светло жълто, като може да бъде по-жълтеещо или белеещо и е с кафяви чепове. Много често се използва на мебели и обзавеждане в стил рустик.

Основният му плюс е цената. Чамът лесно се обработва, боядисва и е идеален за детски стаи. Той си създава красива патина с времето и употребата и е устойчив на разширяване и свиване.

Неговият минус е че е мека дървесина. Това значи че мебелите и обзавеждането от чам лесно се нараняват от физически удари и търкания.

Череша
Черешата е твърдо дърво с фина правилна структура. Цвета му варира от червеникаво кафяво до „блонд”. Често се използва за дърворезбовани мебели, но е и прекрасно за мебели с чисти прави линии.

Плюсовите му че лесно се оформя. Полира се перфектно. Има богат красив цвят и структура.

Неговият недостатък е че е скъпа дървесина. Също така понякога цветът му потъмнява с времето.


Дъб
Дъбът е твърдо дърво, което е доста поресто. Има два вида – червен дъб и бял дъб. Освен за мебели и обзавеждане дъбът често се използва за художествени произведения.

Плюсовете му са че е много устойчив и рядко се измята и усуква. Поради порите си има специфичен вид и с подходящ финиш те се подчертават още повече, което прави всяко изделие красиво и натурално.

Трябва да се внимава с оцветяването понеже е лесно твърде много да се потъмнят и подчертаят порите на дъба


Липа

Липата се използва масово в производството на мебели и обзавеждане. Тя се обработва лесно и се боядисва и лакира с лекота. На цвят е светла с леко жълтеникав или червеникав оттенък.

Плюсовете както споменахме се че много лесно се обработва. Също така е и много здрава дървесина.

Минуса е че силно се влияе от атмосферни условия и най-вече от слънце. Това значи че преди всичко се ползва в интериора.


Бук
Това е качествена дървесина и е широко разпространена в България. Дървесината има малки фини пори.  Поддава се лесно на всички видове механични обработки.

Основният плюс на бука е неговата здравина. Затова ще го срещнем като редовен материал за крака на маси, столове и въобще навсякъде където се очаква конструктивна якост.

Минуса му че сред дървесините той има най-малка трайност. Затова и специфичната обработка и импрегнация са задължителни и показват рязко живота на изделията от бук.

Отминало ли е времето на стола, който се предава от поколения в едно семейство? Столът, на който първо е стоял дядо, после баща Ви или майка Ви? Стол, за който не веднъж сте слушали историята, как е правен от големият дъб, който е паднал след бурята… в чиито „вени” и сега текат спомените: времето, което е отнело обработката на масива.

прочети още

Предимствата на дървените мебели са необорими. Tе са красиви, устойчиви, запазват стойността си във времето и се поддържат лесно.

прочети още